Nyírmártonfalva hírek és események

2018. november 19.

helyi emberekrol 2 nyito2

Nyírmártonfalva első falukönyvéről, pontosabban a kalendáriumkészítés folyamatáról készített módszertani filmet a Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Irodája. A 35 perces alkotást a napokban ismerhette meg Nyírmártonfalva lakossága. A filmet a Kelet-magyarországi Közösségszolgálat Alapítvány a Nemzeti Művelődési Intézettel közösen készítette el.  A Művelődési Ház adott otthont a „Helyi emberek írták, helyi emberekről, helyi embereknek…” című film bemutatójának 2018. november 16-án.

Sokan voltak kíváncsiak a falut és lakóit megörökítő képsorokra, még a szomszéd településekről is érkeztek érdeklődők a vetítésre. Pénteken, a kora esti órákban mintegy ötvenen gyűltek össze a polgármester hívására.

A vendégeket, köztük a Falukönyv Írók Körének tagjait Kövér Mihály Csaba polgármester köszöntötte, majd a kalendáriumot készítő munkacsoport vezetője, Groskáné Piránszki Irén közösségfejlesztő szakember tartott prezentációt, aki maga is Nyírmártonfalván született. Előadásában beszélt a falukönyv létrejöttének előzményeiről, a különféle munkafolyamatokról. Méltatta a település értékeit, különösen azt a közösséget, amely a falukönyv révén megszületett. Létrejött a Falukönyv Írók Körének közössége, de a beszélgetések, interjúk készítése közben a település lakói is szorosabb kapcsolatba kerültek egymással. Az ünnepélyes könyvbemutató pedig meghitt és megható találkozást hozott a faluban élők, az elszármazottak és a vendégségbe hívott szakemberek között.

helyi emberekrol 3

 

Groskáné Piránszki Irén Vercseg Ilona egyetemi oktató szavait idézte arról, hogy mit jelent a falukönyv egy település életében, és hogy miként emeli ki a helyieket a hétköznapokból és erősíti meg kötődésüket, identitásukat. Ráadásul Nyírmártonfalván példátlanul szép kiadvány született, a film pedig – Fekete Gábor operatőrnek köszönhetően – olyan képeket mutat a faluról, amely az ott élőket is szívet és szemet gyönyörködtető látványban részesíti.

A módszertani film céljáról R. Simor Katalin, a megyei iroda módszertani referense, a film szerkesztő-riportere beszélt. Mint mondta, a Nemzeti Művelődési Intézet számára fontos a közösségek és a közösségépítő folyamatok támogatása, a film révén pedig segítséget kaphatnak azok a települések és alkotó közösségek, amelyek szeretnék elkészíteni a saját kalendáriumukat. Egy ilyen módszertani film a településmarketing szempontjából is jelentős, hiszen viszi a falu hírét a nagyvilágban. Ennek pozitív jeleit már tapasztalhatják is Nyírmártonfalva vezetői.

A vetítés után a helyiek közül többen is örömüket fejezték ki, hogy a film elkészült és a falukönyv mellett fontos dokumentuma lett Nyírmártonfalvának. Megfogalmazódott a folytatás igénye is, nevezetesen, hogy az első falukönyv mellé elkészüljön a második kötet, amely a település történetét, személyi, tárgyi, természeti kincseit az 50-es és a 60-as évektől napjainkig dolgozza fel.

 

 
 
 
Helyi Esélyegyenlőségi Program tervezete 2018

Tisztelt Lakosság!

Összhangban az Egyenlő Bánásmódról és az Esélyegyenlőség Előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény, a helyi esélyegyenlőségi programok elkészítésének szabályairól és az esélyegyenlőségi mentorokról szóló 321/2011. (XII. 27.) Korm. rendelet és a helyi esélyegyenlőségi program elkészítésének részletes szabályairól szóló 2/2012. (VI. 5.) EMMI rendelet rendelkezéseivel, önkormányzatunk Esélyegyenlőségi Programban rögzítette az esélyegyenlőség érdekében szükséges feladatokat. A Helyi Esélyegyenlőségi Programot a Képviselő-testület jóváhagyása előtt szakmai-társadalmi vitára kell bocsátani.

Kérjük a Tisztelt Lakosságot, hogy a közzétett HEP-tervezetet áttanulmányozni szíveskedjenek. A szakmai-társadalmi egyeztető fórum pontos időpontjáról honlapunkon és a helyben szokásos módon is tájékoztatjuk a T. Lakosságot, valamint az érintetteket.

Tisztelettel:

Kövér Mihály Csaba polgármester

HEP Tervezet pdf icon 

 

 


 
 
 
Újabb tartalékos katonák szerződéskötése

Tájékoztatás pdf icon 

 

 


 
 
 
Óvodai beiratkozás 2018

Tájékoztatás pdf icon 

 

 


 
 
 
Általános iskolai beiratkozás 2018

Tájékoztatás pdf icon 

 

 


 
 
 
Növényvédelmi alaptanfolyam Debrecenben

Tájékoztatás pdf icon 

 

 


 
 
 
Rendkívüli leovasást végez a TRV Zrt.

Tájékoztatás pdf icon 

 

 


 
 
 
Tartalékos és szerződéses katonákat toboroz a honvédség

Tájékoztatás pdf icon 

 

 


 
 
 
 
Tartalékosokat vár a honvédség

Tájékoztatás pdf icon 

 

 


 
 
 
 
Közlemény az óvodai beiratkozás rendjéről

Beiratkozás a Nyírmártonfalva Községi Önkormányzat által fenntartott Nyírmártonfalvi Általános Művelődési Központ Napköziotthonos Óvodájába

A beiratkozás rendje pdf icon 

 

 


 
 
 
 
Stabil munkahely, emelkedő bérek - Új távlatok a Magyar Honvédségben

Tájékoztatás pdf icon 

toborzas1 toborzas2

 

 


 
 
 
 
Tájékoztatás közmeghallgatásról

Tájékoztatás pdf icon 

 

 


 
 
 
 
Tájékoztatás tüdőszűrésről

Tájékoztatás pdf icon 

 

 


 
 
 
 
Riport a Falukönyv bemutatóról

Tájékoztatás pdf icon 

 

 


 
 
 
 
 
 
GINOP-5.2.2-14-00028 „Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása az Észak-Alföldi régióban"

Plakát pdf icon 

Meghívó és tájékoztató pdf icon

 

 

 


 
 

 

 

Tájékoztatás kéményseprésről - 2016

A legfontosabb tudnivalók a kéményseprésről

pdf icon 

 

 

 


 

 

 

Földgázfogyasztók közérdekű tájékoztatása

A FŐGÁZ kisfilmje a TIGÁZ-tól érkezett részszámlás ügyfeleknek mutat hasznos információkat.

 

 

A kisfilm az alábbi linken is elérhető:

https://www.fogaz.hu/A-FOGAZ/Rolunk/Sajtokozlemenyek/aktualis/2016/10-18

 

 


 

 

 

Mártonfalvi Sokcsizmás Táncolkodó – 2016.

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Jogi, Ügyrendi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága a 37/2016. (V. 18.) JÜTB határozatában foglaltak alapján Nyírmártonfalva Községi Önkormányzat részére a „Mártonfalvi Sokcsizmás Táncolkodó – 2016." című program megvalósítása céljából 50.000 Ft, azaz ötvenezer forint vissza nem térítendő támogatást állapított meg.

pdf icon

 

A rendezvény támogatói:

HBM-i Önkormányzat

Nyírmártonfalva Községi Önkormányzat

 


 

 

 

Tájékoztatás a kormányablakok és okmányirodák nyitvatartásáról

Tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy 2016. október 1-jén és 2-án valamennyi kormányablak és okmányiroda a következő ügyfélfogadási rend szerint tart nyitva:

2016. október 1. (szombat) 8:00 - 17:00
2016. október 2. (vasárnap) 8:00 - 19:00

Az ügyintézési lehetőség kizárólag az alábbiakra terjed ki:

- ideiglenes személyazonosító igazolvány igénylése;
- lakcímet igazoló hatósági igazolvány pótlása (elveszett, ellopták,megrongálódott);
- már elkészült személyazonosító igazolvány, útlevél, vagy vezetői engedély átvétele.

  • Nyíradony, 2016. szeptember 28.

 


 
 
Tájékoztató

Tájékoztatás a 2016. június 4. napját megelőzően engedély nélkül létesített vízilétesítmények vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárásáról.

Tájékoztató  pdf icon


 
 
 
Lakossági felhívás

Kálmánchey Gyula – nyírmártonfalvai születésű – debreceni lakos kérelemmel fordult az Önkormányzat Képviselő-testülete felé, miszerint a Községháza előtti park Kálmánchey Lajos tér vagy Kálmánchey Lajos park elnevezést kaphasson.

Lakossági felhívás  pdf icon


 
 
 
Felhívás gyommentesítésre

Helyszíni ellenőrzés és lakossági bejelentés során megállapítható, hogy a lakosság egy jelentős része tulajdonában, és használatában lévő Nyírmártonfalvai belterületi ingatlanok kertje és az ingatlanok utcafronti része elhanyagolt, gyomos sok esetben parlagfűvel fertőzött.

Felhívás gyomtalanításra  pdf icon


 
 
 
Vízszünet 2016. június 9-én Nyírmártonfalván

A ’Bojt és Térsége Ivóvízminőség-javító Társulás beruházása’ program keretében folyó munkálatok miatt víznyomás ingadozás, esetenként korlátozás is előfordulhat.

Tájékoztató vízszünetről  pdf icon


 
 
 
Kamarai segítség az egységes kérelem benyújtásához

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ingyenes segítséget biztosít a kamarai tagoknak a kérelmek beadásához.

MVH Kérelmekhez nyújtott kamarai segítség  pdf icon


 
 
 
Közlemény az óvodai beiratkozás rendjéről

Beiratkozás a Nyírmártonfalva Községi Önkormányzat által fenntartott Nyírmártonfalvi Általános Művelődési Központ Napköziotthonos Óvodájába 

A beiratkozás rendje  pdf icon


 
 
 
Lakossági felhívás - az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzése

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.

A Debreceni Katasztrófavédelmi Kirendeltség lakossági felhívása - erdő- és szabadtéri tüzek megelőzése  pdf icon


 
 
 
Lakossági felhívás - Kémények karbantartása

A hulladékkal vagy nedves fával való tüzelés a megspórolt fűtési költségekkel szemben sokkal nagyobb kárt tud okozni, szennyezi a levegőt, károsítja az egészséget, veszélyezteti az anyagi javakat és az emberi életet is, ezért felhívjuk a Tisztelt Lakosság figyelmét, hogy a légszennyezés, a szén-monoxid-mérgezés és a kéménytüzek elkerülése érdekében mindenki csak a tüzelőberendezésének megfelelő tüzelőanyagot használjon, és biztosítsa a kéményseprők részre a kémények rendszeres ellenőrzését, tisztítását!

A Debreceni Katasztrófavédelmi Kirendeltség lakossági felhívása - Kémények karbantartása  pdf icon


 
 
 
Tüdőszűrésről tájékoztatás

A Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézettel történt egyeztetés után tájékoztatjuk a lakosságot, hogy településünkön a kihelyezett tüdőszűrés - a szűrőbusz cseréje miatt - előreláthatólag március hónapban lesz.

Kövér Mihály Csaba polgármester 


 
Járási Hivatal nyitvatartása

Tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy 2015. október 01. napjától Járási Hivatalunk Kormányablakának (4254 Nyíradony, Árpád tér 1.) nyitva tartása a következők szerint módosul:

Hétfő: 7:00 -17:00

Kedd: 8:00-16:00

Szerda: 8:00-16:00

Csütörtök: 8:00 -18:00

Péntek: 8:00 -14:00

Nyíradony, 2015. szeptember 22.

4254 Nyíradony, Árpád tér 1.

Telefon: (36 52) 550-272

Fax: (36 52) 203-038

E-mail: nyiradony.jh@hbmkh gov.hu 
Tájékoztató a Nyírmártonfalvai Települési Értéktárról

Tájékoztató   pdf icon

Go to top