Egy hely, ahol a tárgyak átölelnek......

falumuzeum small

4263 Nyírmártonfalva, Kossuth u. 33.

falumuzeum10

 

A Nefelejcs Hagyományőrző Civil Társulat, Nyírmártonfalva Községi Önkormányzat és pár lelkes civil segítő közreműködésével községünkben is megalakult a múltunk tárgyi emlékeit, elődeink szellemi örökségét, identitásunkat megóvó és kifejező Falumúzeum.A helyiség 2012. május 1-jére átadásra méltó állapotba került. Lakosaink, valamint községünkből elszármazottak segítségével tárgyi emlékek, régi fotók, írásos emlékek tömkelegét helyeztük el múzeumunkban. Szeretettel várunk mindenkit, nézzen be hozzánk, tekintse meg gyűjteményünket, valamint vegyen részt a Falumúzeumban szervezett rendezvényeinken. Bízunk abban, hogy utódaink tovább folytatják a gyűjtést, valamennyi hagyományunk megőrzését és átadását a jövő számára. "Az emlékeink hangot adnak nekünk. Tanúskodnak a múltról, hogy mások tanulhassanak belőle, hogy ünnepelhessék sikereinket, és figyelmeztetve legyenek a hibáinktól. Sokféleképpen értelmezhetjük törékeny létezésünket, sokféleképpen adhatunk neki jelentést, de az emlékeink adják meg a célját, és adnak hozzá összefüggést."

 

 

kmcs falumuzeumNagy öröm számomra, hogy ismét elérkezhettünk településünk életének egyik jelentős pillanatához. Jelentős pillanat számunkra a mai nap, hisz rég óhajtott vágyunk teljesült azzal, hogy létrehozhattuk és a nyilvánosság előtt végre meg is nyithatjuk községünk falumúzeumát. Életünk során felgyűlt emlékeink, megélt pillanataink sokaságát őrizzük mindannyian.

Körülvesszük magunkat évek óta nem használt tárgyakkal, albumnyi fotókkal, megfakult életképekkel, hogy bármikor elővehessük, felidézhessük azokat a múlt ködfátyolába veszett hangulatával együtt. Repedt kancsók, polcokon porosodó könyvek, gardróbunkban őrzött ruhák, melyek másoknak értéktelennek tűnnek. Számunkra viszont minden egyes darabja kötődést jelent: családtagok, barátok, ismerősök, elhunyt szeretteink képét idézik fel bennünk. Utunk végén tárgyainkhoz fűződő személyes emlékeink végleg a feledés és az idő homályába vesznek.

Azzal viszont, hogy megőriztük, gyűjtöttük és továbbadtuk azokat, átadjuk az általunk élt kor hangulatát, tanúskodni fognak a múltról, melyből a jövendő nemzedék megismerheti mindennapi életünket, ünnepeinket, kudarcainkat és sikereinket.

Falumúzeumunkban településünk életéből múltunk ezen emlékeit a teljesség igénye nélkül összegyűjtöttük a jelen és az utókor számára, hogy használati tárgyaikon keresztül betekinthessünk elődeink mindennapi életébe, hogy fotóikon, írásos emlékeiken keresztül megismerhessük gondolataikat, érzéseiket, szellemiségüket.

Kívánom, hogy településünk lakói gyarapítsák tovább múzeumunk gyűjteményét, átadva és megőrizve ez által jelenkorunk emlékeit is unokáink, dédunokáink számára. Továbbadott emlékeinken, tárgyainkon keresztül pedig József Attila sorainak örökérvényű igazsága unokáink életét is betölti majd:

Látom, amit ők nem láttak, mert kapáltak, öltek, öleltek, tették, ami kell... Tudunk egymásról, mint öröm és bánat. Enyém a múlt, és övék a jelen... S én érzem őket, és emlékezem."

Kövér Mihály Csaba polgármester

 

Dr. Vajda Mária néprajzkutató ajánlása a Falumúzeum Hajdú-Bihar Megyei Értéktárba történő felvételéhez

 

A múzeum megtekintésével kapcsolatos információk

A Falumúzeum gondnoka: Almási Sándor - a Nefelejcs Hagyományőrző Civil Társulat Elnöke

4263 Nyírmártonfalva, Széchenyi u. 74.

Nyírmártonfalva Községi Önkormányzat

4263 Nyírmártonfalva, Kossuth u. 38.

Hérákné Kovács Andrea

Telefon: 06-52-207-021

 

Go to top