Nyírmártonfalván három egyházközség fogja össze híveit: a görögkatolikus, a református és a baptista egyház is képviselteti magát.

latnivalok small

 

GÖRÖGKATOLIKUS EGYHÁZ

gorogkatolikus templom largeA Nyírmártonfalvai Görögkatolikus Egyházközség 1946-ban lett önálló, addig Nyíracsád filiájaként létezett, vagyis Nyíracsádról lett ellátva. Így anyakönyveink 1946-tól vannak, ezelőtti adatok Nyíracsádon találhatók meg.  A falu eredeti neve Mártonfalva, mely írásos formában 1217-ben bukkan fel. A történelem viharaiban: a tatárjárás, majd később a török dúlás idején a település elnéptelenedik. Ebben az időben a falunak temploma is volt, hiszen a romok a község határában fellelhetők. Vallásukra csak következtetni tudunk, valószínűleg keleti rítusú keresztények lehettek.

A templomot Mosolygó Imre parókus irányítása alatt építették 1957-1960 között. Az építkezés 3 éve alatt szinte minden nyírmártonfalvai család kivette a részét a munkából, ami különleges értéket kölcsönöz a templomnak.

A következő parókus, Papp Szabolcs sem maradt feladat nélkül. 1961-ben foglalta el hivatalát és kezdte végezni áldozatos munkáját  az új templom körül. A hívek lelki gondozására is nagy hangsúlyt fordított. 1970-ben egy fiatal pap került községünkbe, Káplár János. Egy negyed évszázados itt léte mély nyomot hagyott az egyházközség életében. Az akkori időkre még ma is szívesen emlékeznek vissza a hívek. Ez idő alatt épült a harangtorony, illetve a templom és a parókia is kisebb-nagyobb alakítgatáson ment keresztül.  A díszes oltár egy budapesti templomból került jelenlegi helyére. A szószék faragott, modern. A díszes gyóntatószéket pedig a békásmegyeri templom adományaként kapta az egyházközség.

Kocsis Antal parókus ideje alatt új parókiával gazdagodott egyházközségünk. Elkészült a hívek kényelmét szolgáló korszerű padlófűtés és az ablakok hőszigetelése is. A harangok elektromos vezérlést kaptak. 2005-ben sor került a templom belső festésére.

2010-ben a templom külső rekonstrukciója következett.

Ma a hívek száma 1100 fő körül van.  A hívek közül sokan lelkesen járnak templomba és az egyházközség életével kapcsolatos rendezvényekre.

A külsőleg megszépült templomunk megszentelésére 2010. július 11-én került sor, melyet Kocsis Fülöp püspök úr végzett.

Egyházközségünk nem rendelkezik évszázados hagyományokkal, de az elmúlt több mint fél évszázadban az életképes és fejlődő közösségek sorába lépett! Mindezek eléréséhez szükség volt az elődök hitére és küzdelmére. Megőrzéséhez kitartás kell és a jövőbe -vagyis Istenbe vetett bizalom!

Vasárnapi Szent Liturgia: 8.30-kor, 10.00-kor (hó második vasárnapján csak 10.00-kor)

Hétköznapi ünnepeken: 9.00-kor

Látogatás, templomkulcsok: Tarapcsák János parókus

Görögkatolikus Parókia: Széchenyi út 34. Tel.: 06-52-207-082 

 

REFORMÁTUS EGYHÁZ

reformatus templom large

A Nyírmártonfalvai Görögkatolikus Egyházközség

4263 Nyírmártonfalva, Széchenyi u. 50.

A templom épült:  1867-ben

Református lelkipásztor: Pázmány József

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

BAPTISTA EGYHÁZ

baptista templom large

Az Imaházban vasárnap és ünnepnapokon délelőtt 10:00 órától tartanak istentiszteletet.

4263 Nyírmártonfalva, Széchenyi u. 49.

Telefon: +36 20 773 92 04

 

 

 

 

 

 

 

Go to top